CHEERFUL DRAGON

Center of Research and Science of Qigong and Tai Chi Chuan

Chi Kung

Στο Chi Kung ή Qigong η λέξη Chi σημαίνει μυστήρια δύναμη, είναι η σπίθα της ζωής, η ενέργεια που ζωντανεύει, το λεπτό ρευστό που κινείται και εκφράζει την κατάσταση και συμπεριφορά της ζωτικότητας στον ζωντανό ανθρώπινο οργανισμό μέσα και έξω από αυτόν και την  λειτουργική του σχέση με την ζωή. Η λέξη Kung σημαίνει ενέργεια και χρόνος ,δηλαδή οποιαδήποτε μελέτη η προπόνηση που απαιτεί χρόνο και ενέργεια για να μάθεις κάτι η για να επιτύχεις κάτι.
Τσι Κουνγκ είναι η οποιαδήποτε σωματική και νοητική ενασχόληση και η έμπρακτη δημιουργική μελέτη που σχετίζεται με την αρμονία σαν ζωτική κίνηση  και συμπεριφορά στον άνθρωπο και χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια με σκοπό την σωματική ψυχική και πνευματική του εγρήγορση και καλυτέρευση. Το Τσι Κουνγκ όμως πραγματώνεται και κατανοείται μόνο με την πρακτική εξάσκηση και την εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή

Xin Shen Shuang «Το Τσι Κουνγκ της Σπονδυλικής Στήλης»
Το Τσι Κουνγκ  του Σιδερένιου Πουκάμισου
Ανεβάζω την Ενέργεια Πάνω Αδειάζω την Ενέργεια Κάτω
Τα Πέντε Κέντρα Κοιτάζουν τον Ουρανό
Θεραπευτικό-Ιατρικό Τσι Κουνγκ
Το Τσι Κουνγκ των 5 ζώων

Το Τσι Κουνγκ των Οκτώ Θησαυρών
Τσι Κουνγκ η Ένωση Γης και Ουρανού
Τσι Κουνγκ των Τεσσάρων εποχών

 

Πισω στα Μαθήματα

Xin Shen Shuang «Το Τσι Κουνγκ της Σπονδυλικής Στήλης»
Η Ενωση του Νου και του Σωματος

 

Ασκήσεις που εστιάζονται στην επικοινωνία του σώματος με το νου. Πεδίο αυτής της επικοινωνίας είναι η  σπονδυλική στήλη και τα οστά ολόκληρου του σώματος.

Πρακτική που οδηγεί σε σταδιακή διάλυση στρωμάτων έντασης που εντοπίζονται σε ζωτικές περιοχές του κορμού μας όπως είναι ο αυχένας, η ωμοπλάτη, τα χέρια,η περιοχή της λεκάνης και των κάτω άκρων και ολόκληρη η σπονδυλική στήλη.

Η σωστή τοποθέτηση των οστών του σώματος, η εξάσκηση για σωστή χαλάρωση, ο τρόπος της αναπνοής μας και η θέση του διαφράγματος θα είναι τα κλειδιά στην αρμονική ένωση του σώματος και του νου. Ταυτόχρονα η μέθοδος θα βελτιώνει και θα καλλιεργεί τις εν δυνάμει εγκεφαλικές δυνατότητές μας.

Ασκήσεις που εστιάζονται στην επικοινωνία του σώματος με το νου. Πεδίο αυτής της επικοινωνίας είναι η  σπονδυλική στήλη και τα οστά ολόκληρου του σώματος.Μέσα από  δέκα  επιλεγμένες κινητικές θέσεις και στάσεις του σώματος μας επιδρούμε πάνω σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μας, που αποτελούν κλειδιά για την υγεία μας.Με την πρακτική ο νους θα εναρμονιστεί με το σώμα και σταδιακά θα  βιώσει μία αρμονική ζωή. Η αφυπνισμένη στάση του σώματος που καλλιεργείται στη πρακτική αυτή, είναι η βασική παράμετρος της σωστής και ανεμπόδιστης αιμάτωσης του και της υγείας των νεύρων του. Η σωστή βίο-θέση του σώματος είναι ο ανεμπόδιστος επικοινωνιακός κόμβος των ορατών και αοράτων ρευστών μορφών ζωής του. Η σωστή στάση είναι το δέντρο της ζωής για το σώμα. Η σωστή στάση του σώματος μαζί με τα παράγωγα του νου [την εστίαση και την αντίληψη] θα γίνει η μήτρα που θα ενώσει το σώμα με το νου και θα συμπεριλάβει στους κόλπους της την ζωτική αναπνοή της ζωής. Το ενιαίο πλέγμα της  ένωσης αυτής λέγεται ότι  φέρνει στο φως ένα νέο μοντέλο βίο-οντότητας και όχι ανθρώπινης μηχανής, πιο εξευγενισμένο και τοποθετημένο πιο κοντά στην φυσική λειτουργική του θέση και ανάπτυξη.

Οι ασκήσεις αυτού του Τσι Κουνγκ δουλεύουν με βάση το στηρικτικό σύστημα της σπονδυλικής στήλης [ τονίζοντας ιδιαίτερα τις αρθρώσεις της και τους τένοντες], βοηθώντας την προληπτικά και θεραπευτικά. Οι ασκήσεις αυτές ανοίγουν τις αρθρώσεις ολόκληρου του σκελετού και τεντώνουν τους τένοντες. Απελευθερώνουν  την ένταση από το διάφραγμα και τα εσωτερικά μας όργανα, επιφέροντας μια ελαστικότητα και μια μαλακότητα απέναντι στις νοητικές και συναισθηματικές φορτίσεις και επιβαρύνσεις των ημερών μας. Αλλάζει η όψη μας εσωτερικά και εξωτερικά.

Αρχή

Το Τσι Κουνγκ  του Σιδερένιου Πουκάμισου

 

Στις ασκήσεις αυτού του προγράμματος μαθαίνουμε να ριζώνουμε το σώμα να ενεργοποιούμε και να δυναμώνουμε τα ζωτικά μας όργανα, έναν νέο τρόπο αναπνοής με το δέρμα και τα οστά μας για περισσότερη ενέργεια, δυνατότερα οστά, περισσότερη οστέινη μάζα, περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, ευθυγραμμισμένο σκελετό. Με τις ασκήσεις αυτές δεχόμαστε μια ισχυρή υποστήριξη στην δουλειά που γίνεται με τα συναισθήματα στους έξι θεραπευτικούς ήχους και τους διαλογισμούς της Σύντηξης των 5 στοιχείων.

Αρχή

«Ανεβάζω την Ενέργεια Πάνω Αδειάζω την Ενέργεια Κάτω»

 

Η ικανότητα να δίνουμε είναι ανάλογη της ικανότητας να λαμβάνουμε. Αυτή  η δυνατή ενεργειακή τεχνική ανταλλαγής επιτρέπει στο νου μας να απλωθεί έξω από το σώμα μας, να αγγίξει στην κυριολεξία την δύναμη που βρίσκεται γύρω μας και να την έλξει πίσω στο σώμα μας πολλαπλάσια.

Αρχή

Τα Πέντε Κέντρα Κοιτάζουν τον Ουρανό

 

Μια αρχαία ΤΑΟΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ από το μοναστήρι του Άσπρου σύννεφου στο Πεκίνο[είναι η πρώτη φορά που διδάσκεται στην Ελλάδα], συνδυάζει ειδικές απλές τεχνικές κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού. Αυτή η υπέροχη πρακτική ενεργοποιεί την δεχτική και την σεληνιακή πλευρά της ενέργειας μας, τον εσωτερικό θηλυκό μας πόλο  για αυτό και είναι πολύ ισχυρή όταν ασκείται στις γεμάτες φάσεις της σελήνης. Η σελήνη είναι γνωστό πόσο επηρεάζει την φύση και τον άνθρωπο και ιδιαίτερα όταν πλησιάζει κοντά στην γη..

Με το Τσι Κούνγκ αυτό αποτρέπονται  και αποφεύγονται οι περισσότερες ασθένειες, συντηρείται και βελτιώνετε διαρκώς η καλή μας υγεία, αυξάνεται η μακροζωία μας, ελέγχετε το στρες και βελτιώνετε η συγκέντρωση, διεγείρεται η δημιουργικότητα και η  διαίσθηση, ανοίγεται το παράθυρο σε νέες διαστάσεις αντίληψης, καλλιεργείται η ικανότητα της πρόβλεψης, απωθούνται τα άσχημα γεγονότα από την ζωή μας,  Το Τσι Κούνγκ αυτό το χρησιμοποιούν οι αετοί που επιλέγουν να αναγεννηθούν κερδίζοντας 2-3 δεκαετίες ζωής, φτάνοντας να ζουν έως και 70 χρόνια σε αντίθεση με τους αετούς που αποδέχονται το πεπρωμένο τους και πεθαίνουν στα 40 τους. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν οι αετοί που επιθυμούν την αναγέννηση που με ενδιαφέρον αντίστοιχα τα βλέπουμε στις κινήσεις του Τσι Κουνγκ « τα πέντε κέντρα κοιτάζουν τον ουρανό».   

      Οι κινήσεις του αετού, η έκφραση της επιθυμίας του για αναγέννηση προς τον ουρανό, η προσφορά του εαυτού του στον ουρανό για την πραγμάτωση της επιθυμίας του για την αναγέννηση, η απάντηση του ουρανού, τα νύχια του αετού και του δράκου, οι ευλογίες και πως δένουν με τις σχέσεις των ανθρώπων και τα δάχτυλα των χεριών μας,  γίνονται ιδιαίτερα ευδιάκριτες στο δεύτερο μέρος του Τσι Κούνγκ αυτού.

       Το Τσι Κουνγκ τα 5 κέντρα κοιτάζουν τον ουρανό είναι ένα σπάνιο Τσι κουνγκ που εστιάζεται στην ανάπτυξη της άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στον άνθρωπο και την φύση δια μέσου της ενέργειας (τσι).

Κάποιο αρχαίο βιβλίο αναφέρει πως η καθημερινή εξάσκηση των 5 κέντρων βοηθούν κάποιον να αποφεύγει τις καταστροφές, μικρές και μεγάλες, μειώνοντας το ποσοστό των απρόσμενων κινδύνων. Λέγεται πως η ουσία του ουρανού και της γης παράγουν το ανθρώπινο σώμα. Στην διάρκεια της ζωής μας θα έρθουμε μέτωπο με μέτωπο με πολλές δυσκολίες και καταστροφές εξαιτίας των έμφυτων φυσικών δυνάμεων καθώς και της αλληλεπίδρασης τους με την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτός ο τύπος του Τσι Κουνγκ όμως  μπορεί άμεσα να επηρεάσει και να αλλάξει την πορεία και την έκβαση τέτοιων αναπόφευκτων  συμβάντων. Άλλα Τσι Κουνγκ δεν κατέχουν την δύναμη και την λειτουργία του των πέντε κέντρων κοιτάζουν τον ουρανό.

Αρχή

Θεραπευτικό-Ιατρικό Τσι Κουνγκ

 

Θέματα:
Τα μυστικά του Τσι Κουνγκ
Τα κλειδιά για την επιτυχία σας στο Τσι Κουνγκ
Κατανοώντας τον καθιστο διαλογισμό

Οι ασκήσεις:
Η αρχή του σύμπαντος [ξυπνά την εσωτερική ενέργεια μέσα μας]
Σχηματίζοντας το Γιν και το Γιανγκ [ για να ισορροπήσουμε την ενέργεια μας]
Θέτοντας σε κίνηση το Γιν  το Γιανγκ [για να θεραπεύσουμε τα εσωτερικά μας όργανα]
Η αναπνοή του σύμπαντος [τονώνει τους πνεύμονες και το δέρμα]
Ενώνοντας το Γιν και το Γιανγκ [για να ισορροπήσουμε την ενέργεια μας]
η αρμονία του σύμπαντος [για να διαλύσουμε μπλοκαρίσματα στο σώμα μας]
7 βήματα για μια νέα ζωή [για αρθριτικά, κρύα πόδια και χέρια]
Ο θερισμός του τσι [για σύντομη ενεργειακή ισορροπία]
καθιστός διαλογισμός-το μικρό σύμπαν-[ για να καθαρίσουμε  στο σωματικό επίπεδο την ρίζα των ασθενειών και να ανοίξουμε ενεργειακά κέντρα  γύρω από το σώμα μας]
καθιστός διαλογισμός αυτοσυγκέντρωσης [για να θεραπεύσουμε το σώμα μας]
Πως να φορτίζετε τις μπαταρίες σας σε λίγα λεπτά.

Αρχή

Το Τσι Κουνγκ των 5 ζώων

 

Τσι κουνγκ των 5 ζώων [ Σαμανιστικό Τσι Κουνγκ] , η ουσία των 5 ζώων [ του τίγρη – του ελαφιού - της αρκούδας – του πιθήκου – και του γερανού θα ζωντανέψουν μέσα μας, η ενέργεια αυτών των ζώων θα αναδυθεί μέσα από το < είναι μας > , τους μεσημβρινούς μας και το σώμα μας. Θα ξυπνήσουμε μέσα μας το έμφυτο ένστικτο του ζώου και την ομορφιά του για να μας χαρίσει ζωντάνια και αναζωογόνηση. Η διδασκαλία των 5 ζώων θα επιτρέψει στον ασκούμενο να καταλάβει την εσωτερική διεργασία των αρχών της Κινέζικης ιατρικής και της Ταοιστικής αλχημείας παίζοντας στην κυριολεξία με αυτή την μοναδική  φόρμα Τσι κουνγκ άσκησης και διαλογισμού.

Θα διδαχθούν οι θεραπευτικές και πνευματικές τους εφαρμογές:    

Ιστορία του Τσι Κουνγκ των 5 ζώων.

Αναπτύχθηκε από τον Κινέζο ιατρό Χουά Το [ 25 – 220 μ.χ ].Αρχικά αναπτύχθηκε σαν θεραπευτική αγωγή για τα πρησμένα πόδια. Ο Χουα Το παρατηρώντας και μελετώντας προσεχτικά τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές και κινήσεις των ζώων έβγαλε το συμπέρασμα πως τα ζώα τακτικά εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις για να αναπτύξουν την κράση τους και να βελτιώσουν τις ικανότητες αυτές που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Το τσι κουνγκ των 5 ζώων συνδυάζει  το Του – να [ δηλαδή την τέχνη της εκπνοής και της εισπνοής], Ντάο – γιν [ κινήσεις χεριών – ποδιών και κορμού ] και τις θεωρίες της Κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής.

Η εμπειρία έχει αποδείξει πως μετά από μια περίοδο εξάσκησης στο τσι κουνγκ των 5 ζώων η σωματική και νοητική υγεία βελτιώνονται σημαντικά. Σωματικά και ψυχολογικά τεστ που έγιναν σε άτομα που ασκήθηκαν στα 5 ζώα δίνουν μεγάλη βαθμολογία στην συνολική κράση τους, την λειτουργία των οργάνων, στην νοητική συμπεριφορά και δύναμη αντίληψης καθώς και στην φυσική τους κατάσταση.

Η πρακτική του Τσι Κουνγκ των 5 ζώων χωρίζεται σε 2 τύπους:

Α τύπος

Η μια δίνει έμφαση στην σωματική άσκηση που εστιάζεται στον κορμό και τα άνω- κάτω άκρα για την ενδυνάμωση του σώματος, ο τύπος αυτός ονομάζεται εξωτερική άσκηση 

Β τύπος

Ο τύπος αυτός ονομάζεται εσωτερική άσκηση και δίνει έμφαση στις νοητικές ασκήσεις που μιμούνται τις πνευματικές δραστηριότητες και εκφράσεις των ζώων για να διεγείρουν την νοητική μας κατάσταση και δραστηριότητα.

Αρχή

ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ  ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

 

Κατά το παρελθόν, πριν 1000 χρόνια, οι 8 θησαυροί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των ανθρώπων. Αποτελεί ένα σετ 8 ασκήσεων.

Το τσι κουνγκ των 8 θησαυρών για υγεία και φίτνες περιέχει αργές, απαλές ομαλές και απλωμένες με φυσικό τρόπο κινήσεις που συνδυάζουν μαζί, κίνηση και ακινησία. Τα αποτελέσματά του στην υγεία και το φίτνες, τα επιτυγχάνει μέσα από την συντονισμένη ρύθμιση των κινήσεων, του νου και της αναπνοής.

Επιστημονικά τεστ δείχνουν πως η εξάσκηση στο Τσι κουνγκ των 8 θησαυρών ανεβάζει το ανοσοποιητικό και τις λειτουργίες αντιγήρανσης και μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην βελτίωση της δύναμης των άκρων, στην ευλυγισία των αρθρώσεων και την ισορροπία. Τονώνει τα νεύρα, βελτιώνει τις κάρδιο- αναπνευστικές λειτουργίες και βοηθάει στην θεραπεία ασθενειών όπως οστεοπόρωση, αρτηριοσκλήρυνση. Βελτιώνει την νοητική υγεία και επιμηκύνει την ζωή.

Αρχή

ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

 

Πρακτική που εστιάζεται στην ένωση της γης και του ουρανού μέσω του κεντρικού καναλιού. Το κεντρικό κανάλι είναι η ατομική μας συνείδηση και πως αυτή βιώνετε και εκδηλώνεται από εμάς. Ο διαλογισμός αυτός παίζει ρόλο στην αποκατάσταση της αρμονίας, της ηρεμίας και της θετικής μας διάθεσης σωματικά και νοητικά, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από την πρακτική μας στο Τσι κουνγκ, το Ται τσι και τον διαλογισμό.

Αρχή

ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ ΤΩΝ 4 ΕΠΟΧΩΝ

 

Πρακτική που μας διδάσκει πώς να ρυθμίζουμε το σώμα μας την κάθε εποχή για να αποφεύγουμε τις συνηθισμένες αρρώστιες που την συνοδεύουν και να κρατάμε τον εαυτό μας σε ισορροπία. Πιστεύετε ότι το σώμα αρρωσταίνει εξαιτίας της δυσκολίας του να προσαρμοστεί στις αλλαγές του καιρού και στις φάσεις αλλαγής των εποχών.

Αρχή

 

Διεύθυνση: Δημοσθένους 99 Καλλιθέα Αθήνα ΤΚ 17672
Τηλέφωνα: 2109318607-6944547131-6937272629
E-mail: info@taocenter.gr